"FlawwLess"




Hey There

Currently : { } here.

Taggie
  • Jgn guna kata yang kasar
  • Jgn spam mesej anda

Follower(s)

Follow @adieputra_r
Thanks for following. Sila, tinggalkan link blog anda di Cbox untuk saya follow balik. Jika tak, saya tak boleh follow balik :)

ARCHIEVE

CREDIT
Templete by : X
Tutorial : X X X
Thanks for them. Jika saya tidak credit ke awak, awak dan awak. Sila beritahu Adie tau. Sorry :3
Dropdown sidebar
Assalamualaikum dan Hyep

Bimillahirrahmanirrahim. Oke, harini Adi nak buat satu tutorial lagi. Mana ada Adie malas, rajinkan? Kalau bolh hari-hari nak buat tutorial supaya dapat membantu blogger yang perlukan bantuan. Tutorial apa pulak kali ni? Hah, sebenarnya Adi tak tahu nak panggil apa. Tajuk atas tuh pun main tulis jer, janji ada. Haaaa :D Tutorial ni bila cursor kita kena tajuk dia, dia akan dropdown. Hah! Tak faham? Pergi sidebar Adi dan cari "MEREKA AWESOME". Halakan cursor korang kat situ. Dah nampak apa terjadi? Macam tuhlah. Hope korang faham k. Jom kita mulakan:


1. Pergi "Darshboard". Lepastuh pilih "Templete". Dah buat? Oke, korang baik.

2. Copy semua code kat bawah ni.


.titleside{
font: 11px Trebuchet MS; 
text-transform: uppercase;
font-weight: bold;
letter-spacing: 2px;
opacity: 0.9; 
text-align: center;
background: url( URL BACKGROUND )fixed;
-webkit-transition: 2.5s;
-moz-transition: 2.5s;
padding:2px; 
}
.side {
background:#ffffff;
height:25px;
color:#808080;
text-align:center;
overflow:hidden;
margin-top:3px;
width:250px;
-webkit-transition: 1.0s;
-moz-transition: 1.0s;
}
.side:hover {
height:170px;
-webkit-transition: 1.0s;
-moz-transition: 1.0s;
}


3. Korang dah copy? Then, CTRL+F code </style>. Dah jumpa? Paste atas code yang dicari tadi.

4. Dah paste? Korang cari tempat yang korang nak letak dropdown ni. Rasanya wajib di sidebar je....

5. Dah jumpa? Copy code bawah ni dan pastekan kat sidebar yang korang nak letak tadi.


<div class="side">
<div class="titleside">
Mereka Awesomee</div>
<br />
ISI APA-APA JER
</div>
<div class="side">
<div class="titleside">
Ask me</div>
<br />
ISI APA-APA JER
</div>
<div class="side">
<div class="titleside">
Big Clap to them</div>
<br />
ISI APA-APA JER
</div>

6. Apa yang Adi BOLD kan tuh, adalah tajuk tau. Tukar la...

7. Oke dah siap, preview dulu, if jadi terus save tau ;)

8. Tak faham? boleh tanya.

P/s: mintak dikreditkan boleh? Penat buatni. Huhuhu

Assalamualaikum dan Bye



Post By Adie Putra @ Jan 4, 2013 | 2 Alien's

Blogger Norfaiz Nordin said...

SYUKRAN ADIEEE! LOTS OF LOVE FOR U!

 
Blogger Adi Putra said...

@norfaiz | Haaaa :D

 

Post a Comment