"FlawwLess"




Hey There

Currently : { } here.

Taggie
  • Jgn guna kata yang kasar
  • Jgn spam mesej anda

Follower(s)

Follow @adieputra_r
Thanks for following. Sila, tinggalkan link blog anda di Cbox untuk saya follow balik. Jika tak, saya tak boleh follow balik :)

ARCHIEVE

CREDIT
Templete by : X
Tutorial : X X X
Thanks for them. Jika saya tidak credit ke awak, awak dan awak. Sila beritahu Adie tau. Sorry :3
Cara meringankan blog anda
Salam.
Hari itu, kawan Adi kata blog i ini berat susah nak loading..lembab macam siput sedut..ye ke?
Memang berat pun sebab banyak sangat sumbat widget..tapi bila internet ok Adi rasa tak berat. 
So Adi ambil la tindakan untuk meringankan blog Adi yang berat.
Adi ni kan jenis yang boleh terima pendapat orang :)
Lagi pun ini kan untuk kebaikan bersama..u all pun dapat Adi pun dapat..
Ok la tanpa membuang masa..Adi ajarkan macam mana nak ringankan blog yang berat.

Caranya begini : jQuery widget


    1. Login ke Blogspot .


    2. Klik Layout / Design> Add a Gadget >HTML/Javascript .


    3. Copy code di bawah ini dan pastekan kedalamnya, tapi kosongkan tajuk widget dan SAVE!


<script type="text/javascript" src="http://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/1.4/jquery.min.js"></script>
<script type='text/javascript' src='https://sites.google.com/site/jquery01/jquery.lazyload.mini.js?ver=1.5.0'></script>
<script type="text/javascript">
jQuery(document).ready(function($){
if (navigator.platform == "iPad") return;
jQuery("img").lazyload({
effect:"fadeIn",
placeholder: "http://3.bp.blogspot.com/_LZtXSNcp76A/THkEtEOZfrI/AAAAAAAABRo/IARVMD_8TwA/s1600/grey.gif"
});
});
</script>

Cara yang paling mudah adalah dengan cara manual seperti ini...mujarab!


#Sign in Blogger>clik layout/design>page elements>edit di Post Blog


# Pada Number of posts on main page:...korang kurangkan jumlah post! contoh kalau 10 post per page kurangkan 5 post perpage..seelok-elok 6 page ke bawah. Dapat kurangkan berat!


# Lagi satu, buangla widget-widget yang tak diperlukan.


# Dulu Adi ada letak widget ala-ala salji atau daun yang gugur dari atas..memang cantik tapi menyusahkan reader..


# Benda-benda yang berblink2 memang memberatkan..so tak payah letak. Kalau nak letak kurangkan pengunaannya..


Ok..sharing is loving..not only caring!


Post By Adie Putra @ Jun 20, 2011 | 0 Alien's

Post a Comment